Płyta grzejna to niewątpliwe podstawowe i konieczne wyposażenie każdej kuchni, dlatego jeśli mamy możliwość wyboru warto rozważyć plusy i minusy każdego rozwiązania i w ten sposób wybrać opcję dopasowaną do swoich potrzeb.
W przypadku kupna mieszkania, często już odgórnie mamy narzucony rodzaj płyty grzejnej, w starszym budownictwie zazwyczaj są to płyty gazowe, w nowym przeważają płyty indukcyjne. Jeśli natomiast mamy możliwość wyboru dowolnego przyłącza warto się zastanowić co dla nas będzie lepsze:
PŁYTA GAZOWA CZY INDUKCYJNA A MOŻE CERAMICZNA ?
Płyta gazowa:
To idealne rozwiązanie dla osób które są przywiązane do tradycyjnego sposobu gotowania, lubią widzieć płomień ognia czy np. opiekać cebulę do rosołu.
Jest to też ekonomiczne rozwiązanie, ponieważ nie jest droga w zakupie a do tego ceny gazu cały czas są na przyzwoitym poziomie.
Wyróżnia się trzy rodzaje płyt gazowych:
– emaliowane – czyli najtańsze dostępne płyty gazowe
– ze stali nierdzewnej – wytrzymałe
– szklane – wykonane z hartowanego szkła
– ceramiczna – jest to nowość na rynku, płomienie „ukryte” są pod szkłem ceramicznym, pionierem w tym rodzaju płyt jest firma Solgaz
Plusy:
– nie potrzebujemy żadnych specjalnych garnków do gotowania
– ekonomiczne rozwiązanie
– niedroga w zakupie
– możliwość opalania warzyw
Minusy:
– przez spalanie gazu pojawia się uciążliwy osad na meblach
– czyszczenie palników i rusztu jest dla mnie największym minusem płyty gazowej
– niska sprawność energetyczna
– gaz bywa niebezpieczny, dlatego ważne jest aby regularnie sprawdzać poprawność działania instalacji
– podczas spalania gazu wytwarzają się różne spaliny, które wędrują prosto do
otoczenia
– jeśli nie mamy podłączenia do gazu ziemnego, musimy wymieniać butlę gazową, a wiadomo – gaz lubi nam się skończyć wtedy kiedy go najbardziej potrzebujemy 😊
– płyta gazowa podczas gotowania nagrzewa się i trzeba uważać aby nie dotkąć gorącej powierzchni
– aby wyczyścić płytę gazową musimy poczekać aż ostygnie
Płyta indukcyjna
Płyta indukcyjna zyskuje zasłużenie coraz większą popularność, ponieważ jest to rozwiązanie które łączy w sobie bezpieczeństwo, ale przede wszystkim ma wysoką sprawność energetyczną, a co za tym idzie rachunki za prąd nie są takie straszne jak większości się wydaje
Plusy:
– jednolita powierzchnia, bez rusztów i palników
– łatwa w utrzymaniu czystości
– brak osadu na garnkach i szafkach
– energooszczędność – energia nie rozprzestrzenia się na boki, ponieważ przekazywana jest bezpośrednio do dna garnka, dlatego zyskujemy wysoką efektywność bez strat ciepła
– bezpieczna w użytkowaniu – nagrzewa się tylko dno garnka, bez wpływu na otoczenie
– rozgrzewają się szybciej od płyty ceramicznej
– Płyta jest przez cały czas chłodna, więc nic się na niej nie przypala w przypadku rozlania
– Od razu po gotowaniu można jej dotykać.
Minusy:
– potrzebne są specjalne garnki dedykowane do płyty indukcyjnej, które nie są najtańsze w zakupie
– potrzebne jest doprowadzenie kabla trzy fazowego, czyli tak zwanej „siły”
– droższa w zakupie od płyty gazowej czy ceramicznej
Płyta ceramiczna
Coraz mniej osób decyduję się na zakup płyty ceramicznej, często są to osoby które mają w mieszkaniu gaz który chcą wymienić, ale nie mają możliwości doprowadzenia siły do płyty indukcyjnej.
Plusy:
– może być podłączona pod zwykłą instalacje 230 V
– łatwa w utrzymaniu czystości, dzięki płaskiej powierzchni
– tańsza w zakupie od płyty indykcyjnej
Minusy:
– długo się rozgrzewa i po gotowaniu pozostaje gorąca przez długi czas
– średnia wydajność energetyczna, ponieważ nie tylko długo się rozgrzewa, ale także długo pozostaje gorąca nawet po skończeniu gotowania
– aby ją wyczyścić musimy poczekać, aż ostygnie
– nie jest to energooszczędne rozwiązanie
Miałam możliwość użytkować każdą z tych płyt i w ten sposób zostałam wierną fanką płyt indukcyjnych, przede wszystkim ze względu na łatwość w utrzymaniu czystości oraz to, że nic oprócz garnka się nie nagrzewa.
Chwilowo ponownie użytkuję płytę gazową i napiszę Wam szczerze… nie mogę doczekać się kiedy przeprowadzimy się do nowego domu, bo tam zaplanowałam już instalacje pod płytę indukcyjną.
Często słyszę opinię, że jedzenie przygotowane na gazie smakuje lepiej od tego z płyty indukcyjnej, czy ceramicznej. Razem z mężem, bardzo dużo gotujemy i jakoś do tej pory żadnej różnicy w smaku nie zauważyliśmy.
Jednak ważne jest aby decyzję o wyborze płyty grzewczej dopasować do swoich potrzeb i oczekiwań oraz możliwości instalacyjnych.