Z CZEGO WYKONAĆ BLAT KUCHENNY ?
W poprzednim poście rozpisałam się na temat materiałów z jakich można wykonać fronty meblowe, dziś postaram się odpowiedzieć na pytanie, które pada równie często mianowicie czego wykonać blat kuchenny ?.
Tak jak w przypadku frontów możliwości mamy całkiem sporo. Poza funkcją praktyczną, czyli przede wszystkim blatu roboczego, pełni on również rolę dekoracyjną.
W tym wpisie postaram się przedstawić plusy i minusy najczęściej wybieranych blatów kuchennych.
Blaty laminowane – czyli blat stworzony z płyty wiórowej pokrytej laminatem HPL, czyli kilkunastoma warstwami tworzyw sztucznych wzmocnionych i zaimpregnowanych żywicami syntetycznymi. W swoich projektach używam tylko i wyłącznie blatów laminowanych firmy Egger, rzadziej Kronospan i Swiss Krono, ponieważ ponad wszystko cenię sobie jakość i proponując materiały klientom wiem, że z tego wyboru będą zadowoleni. Do wyboru mamy całą paletę dekorów, zewnętrzna warstwa laminatu może imitować kamień, drewno, a nawet metal.
Plusy
- bardzo duży wybór dekorów
- cena
- wysoka odporność na ścieranie
- łatwy w czyszczeniu
- wysoka odporność na uderzenia
- nie płowieją pod wpływem promieni UV
- nowsze dekory do złudzenia przypominają drewno naturalne,
a są od niego bardziej wytrzymałe i tańsze
Minusy:
- nie można stawiać na nim gorących garnków
- jest to materiał dosyć odporny na zarysowania, ale często dostaję od klientów pytanie – czy można po nim kroić nożem – jeśli chcemy długo cieszyć się pięknym blatem, to nie powinniśmy tego robić, od tego mamy deskę do krojenia
- pomimo tego, że jest to materiał odporny na działanie wilgoci, należy pamiętać, że mimo wszystko jest to płyta wiórowa i lepiej nie zostawiać na długo na nim rozlanej wody bo może zwyczajnie nam
popęcznieć - uszkodzeń nie możemy naprawić, dlatego zniszczony blat trzeba wymienić
Blaty drewniane – wydaje mi się, że jest to najbardziej wymagający rodzaj blatu kuchennego. Niewątpliwie nadają kuchni ciepłego klimatu, są przyjemne w dotyku i przede wszystkim naturalne, jednak wymagają od użytkownika specjalnego traktowania.
Najczęściej wykorzystywany w kuchniach o stylu klasycznym i skandynawskim .
Plusy
- łatwy w obróbce
- ciepłe w dotyku, naturalne i ekologiczne
- łatwe w renowacji – duży wybór blatów drewnianych – dębowe, bukowe, orzechowe itp.
- do wyboru kilka konstrukcji wykonania takich blatów – np. klejony, klejony lity, z litego kawałka drewna, fornirowany
Minusy:
- materiał podatny na zarysowania i przyjmowanie plam/ odbarwień
- nie jest odporny na wysoką temperaturę – nie można stawiać na nim gorących rzeczy
- są łatwopalne
- wymagane jest zabezpieczenie powierzchni – do wyboru mamy olejowanie lub lakierowanie
- wymagana regularna konserwacja
- drewno lite może się paczyć pod wpływem wilgoci
JAKI BLAT KUCHENNY DO KUCHNI ?
Blaty kamienne – zyskują sobie coraz większą rzeszę fanów, jednak należy pamiętać, że nie każdy blat kamienny będzie całkowicie bezproblemowy. Niestety blaty te są dość drogie, a do tego aby je zamontować potrzebni są specjaliści, którzy mają nie tylko odpowiednie ku temu narzędzia, ale przede wszystkim wiedzę.
Najczęściej wybierane blaty kamienne:
Granit – niewątpliwie najpopularniejszy i najczęściej wybierany spośród blatów kamiennych, do wyboru mamy około 200 odmian granitu. Może być wyszlifowany na wysoki połysk, lub do uzyskania matowej powierzchni.
Plusy
- odporny na uszkodzenia mechaniczne – można odstawić na nim gorący garnek
- całkowicie wodoodporny, nic nam nie spęcznieje jeśli zostawimy na nim wodę
- odporny na zabarwienia ! nie trzeba go impregnować
- odporny na kwasy używane w kuchni np. ocet, sok z cytryny
- odporny na wysoką temperaturę – możemy postawić na nim gorący garnet
Minusy:
- cena
- są to ciężkie blaty, dlatego szafki muszą być wcześniej odpowiednio przygotowane na utrzymanie takiego ciężaru
- zimny w dotyku
Marmur – jest to zdecydowanie bardziej wymagający rodzaj kamienia od granitu. To bardzo cenny kamień dekoracyjny i budowlany. Występuje w różnych barwach: biały, kremowy, czerwony, aż po odcienie czerni.
Plusy
- całkowicie wodoodporny, nic nam nie spęcznieje jeśli zostawimy na nim wodę
- potężna paleta barw
- odporny na temperaturę
Minusy:
- mniej odporny na uszkodzenia niż granit
- wymagana jest jego impregnacja ! – bez tego podatny będzie na zaplamienia, może zaszkodzić mu nawet sok z cytryny, spowodowane jest to jego wysoką porowatością
- jest dosyć „miękkim” kamieniem, dlatego nie jest tak odporny na zarysowania jak granit
Konglomerat – to rodzaj blatu wykonany także z kamienia, ale syntetycznego. W skład konglomeratu wchodzi kruszywo kamienne oraz żywice akrylowe lub poliestrowe. Blaty z konglomeratu są dużo lżejsze od kamiennych, dlatego nie wymagają wzmocnienia szafek.
Plusy
- łatwy w utrzymaniu czystości
- bogata kolorystyka
- lżejsze od blatów kamiennych
- możliwe bezspoinowe łączenia / uzupełnienie ubytków – jeśli chcemy połączyć ze sobą dwa blaty, lub uzupełnić ubytek – miejsce to wypełniamy specjalną żywicą w kolorze konglomeratu
- możemy wykonać z niego nawet zlewozmywak
- wysoką odpornością na temperatury, uszkodzenia mechaniczne i środki chemiczne
Minusy:
pomimo tego, że jest to blat wykonany z kruszywa kamiennego brakuje mu naturalnej zmienności wzoru i tak zwanych żył
wymaga co pewien czas impregnacji
Blaty kompozytowe –na rynku możemy znaleźć je pod różnymi nazwami – np. Corian czy Rausolid. Powstają one z wodorotlenku glinu, który pozyskuje się ze zmielonej skały oraz ze spoiwa z żywicy akrylowej i pigmentów. Jest to rodzaj blatu, który do złudzenia przypomina blaty kamienne.
Plusy
- twardość i wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne
- odporny na przyjmowanie plam
- dzięki zastosowaniu żywicy, są bardziej termoplastyczne – możemy dowolnie formować kształt blatu nadając mu nawet nie typowe wzory
- są lżejsze od kamienia
- odporny na zarysowania, jednak nie powinno się bezpośrednio na nim kroić ani przesuwać po nim garnków
- prawie niewidoczne łączenia
- można naprawić ubytki
Minusy:
- odporność na temperaturę tylko do ok. 180 stopni Celcjusza, dlatego jeśli postawimy na nim rozżarzony garnek mogą spowodować to pojawienie się pęknięć lub wybrzuszeń
- bardzo wysoka cena
- obróbka i montaż tylko przez fachowca
A WIĘC Z CZEGO WYKONAĆ BLAT KUCHENNY ?
Blat kuchenny to obok szafek podstawowy element zabudowy każdej kuchni. To właśnie on tworzy nam powierzchnię roboczą do przygotowywania potraw, ponadto jest również miejscem montażu urządzeń bez których w kuchni nie da się funkcjonować takich jak zlewozmywak czy płyta grzewcza. Blat nadaje kuchni styl i klimat w takim samym stopniu jak fronty mebli. Wybór blatu powinien być dopasowany przede wszystkim do naszych indywidualnych preferencji oraz oczekiwań. Wydaje mi się, że najważniejszym kryterium i tak jest nasz budżet, ponieważ na blat kuchenny możemy wydać od kilkuset złotych do kilkunasty tysięcy.